General

Wood

Doğaldır …

Ahşap insanoğlunun varlık ve yaşam sebebi kadar natürel bir yapı malzemesidir.

Çevre dostudur

Doğal bir yapı malzemesi olması nedeniyle doğaya uyumlu, geri dönüşümlü, malzeme, üretim ve uygulama açılarından çevre kirliliği oluşturmayan ahşap, insan sağlığı yönünden en güvenilir malzemedir.

Sağlıklıdır

Ahşap yapılarda yaşayanların fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini çok daha sağlıklı hissettiklerini, betonarme evlerde ikamete mecbur kaldıklarında rahatsızlandıkları bilinmektedir. Romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde, bizle birlikte nefes alan ahşap olumlu etkide bulunmaktadır. Buna karşılık beton, sürekli Radon gazı yayarak bedenimiz üzerinde toksin etki yapmaktadır.

Hijyeniktir

Ahşap dekor döşemelerdeki hijyenik istekler içerisinde en başta “taban sıcaklığı” yada “döşeme sıcaklığı” gelmektedir. İnsanların oda içerisinde tabanın sıcaklığı yaklaşık olarak 25 C derece ile 30 C derece olduğu zaman huzur ve rahatlık duydukları tespit edilmiştir.

Çok amaçlıdır

Bir yapıyı temelden çatıya kadar sadece ahşap ile inşa etmek mümkün olduğu gibi, sanatsal ve dekorasyon amaçlı olarak da kullanabilmek mümkündür. Ahşap yapılar, sökülüp yeniden kullanılabilir ve sistem içerisindeki parçaları değiştirilebilir. Çelik yapılarda olduğu gibi ahşap yapılarda da, yerinden söktükten sonra çok az bir kayıpla yeniden kurulabilen bir yapım sistemi oluşturulur. Sökülme sırasında oluşabilecek kayıpların önlenmesi, tasarımın bu doğrultuda yapılmasına bağlıdır. Betonarme sistemlerin sökülmesi ve yeniden kullanılması değil, yıkılması söz konusudur. Ayrıca ahşap sistemler onarım, takviye, plan ve hacim değişiklikleri için uygundur.

Yalıtkandır

Ahşap gerekli işlemlerden geçirildikten sonra yüksek düzeyde ısı yalıtımı sağlar. 1 cm’lik ahşap, 16 cm’lik betonun ısı izolasyon değerine eşittir.

Dayanıklıdır

Ahşap farklı iklim koşullarına dayanıklılık gösterebilen bir malzemedir. Özel maddelerle desteklenen ahşap, her türlü tahribata karşı büyük direnç gösterir. Ahşap, şok etkisine dayanıklı ve titreşim emme özelliğine sahip esnek bir yapı malzemesi olması nedeniyle deprem etkisine karşı da dayanıklıdır. Depreme karşı dayanımının yanısıra, deprem sonucu yapıda hasar söz konusu olsa bile hafifliği nedeniyle can kaybı en az olan yapı sistemidir.

Hafiftir

Ahşap, oldukça hafif bir malzemedir. Bu nedenle yapılarda kullanıldığında mesnetlere ve temellere iletilen yük azalmaktadır. Hafifliği, çekme ve eğilmeye karşı dayanımı nedeniyle büyük açıklıklar daha kolay geçilebilmektedir. Binalarda kolon, kiriş ve duvar yapımında, hatıl ve döşeme kirişlerinde, çıkma ve saçak oluşturulmasında kullanılmaktadır. Beton, ahşaba göre 5 misli, Çelik ise 13 misli daha ağırdır. Bu nedenle depremde ölümler genellikle betonun ağırlığından kaynaklanmakta, ahşap evlerde ise ölüm riski çok düşük olmaktadır.

Sessizdir

Ahşap malzeme, sesi absorbe ederek yansıma ve yankılanmayı önler. Bu özelliği nedeniyle toplantı yerlerinde, eğitim öğretim yapılan derslik, salon ve laboratuarlarda sesin kulağa uğultusuz net şekilde gelebilmesi için tavan, taban veya duvarların ahşap ile kaplanması uygun bulunmaktadır.

Estetiktir

Ahşap dekor kadar estetik bakımından çok güzel imkanlar sunabilen başka bir doğal malzeme yoktur. Ahşap dekorun estetik etkisi, doğal büyüyen bir hammedenin yakınlığını, sıcaklığını, hissettirir ve insanda bir rahatlama etkisi yapar.

Enerji dostudur

Gerek imalat aşamasında, gerekse inşa aşamasında diğer yapı malzemelerinde göre daha az enerji kullanılır. Daha sonraki aşamada da ahşap bir evin ısıtılmasında çok daha az enerji harcanır.

Leave a Reply